Címlap | Élelmiszer feldolgozás

Élelmiszer feldolgozás

  Az élelmiszer készítés és azon belül a folyékony élelmiszerek feldolgozása tipikusan az a terület, ahol jó minőségű, eladható terméket csak a magas mikrobiológiai igényeket kielégítő rozsdamentes acélból készülő eszközök segítségével lehet előállítani. Az egyre szigorodó higiéniás előírások és éleződő piaci versenyhelyzet lassan kizár minden más anyagból készített berendezést. Ugyanakkor az egyedi igények is előtérbe kerülnek (egyedi élelmiszeripari gépek), a Felhasználók elvárásainak fokozatos növekedése kapcsán. Bátran állíthatjuk, hogy volt már lehetőségünk szinte az összes élelmiszeripari művelet (termék fogadás, előkészítés, továbbítás, szétválasztás, összekeverés, erjesztés, hűtés-fűtés, tárolás, csomagolás) elvégzését segítő eszköz fejlesztésében és kivitelezésében közreműködni.

  Cégünk nevének "Élinvest" kiválasztásakor az alapítók, éppen az élelmiszeripari invesztícióban, vagyis befektetésekben, műszaki beruházásokban való közreműködést tartottak elsődleges céljuknak. Termékeink könnyebb áttekinthetősége érdekében a következő részterületekre osztottuk fel az élelmiszeripart:

Szőlőfeldolgozás, borászat:

  Magyarországon, a tekintélyes tradíciókkal rendelkező borászat volt az első olyan élelmiszeripari szakágazat, amely tömeges méretekben kezdett használni nemesacélból készített edényzeteket. Érthető tehát, hogy a legtöbb erjesztő- tároló tartályt (különféle működési elvű fehér- és vöröserjesztőket, hűthető- fűthető, esetenként hőszigetelt kivitelben, álló vagy fekvő elrendezéssel, különféle szerelvényekkel), éppen ilyen célokra készítettük. A bortartályokon kívül az egész technológiai folyamat, gépészeti eszközeinek (fogadó garat, szikkasztó, cefre-, bor- és hűtőfolyadék csővezeték hálózat, komplett hűtéstechnológia, csöves hőcserélő, hűtőlap, hűtőduplikatúra, cementkád bélelés, stb.) gyártásába is bekapcsolódtunk. Tapasztalataink és referenciáink alapján szívesen vállalkozunk komplett kis- és nagyüzemi szőlőfeldolgozók,valamint borászati üzemek létesítésére, vagy bármely gépészeti részegység szállítására.

  Természetesen, a megvalósítás során támaszkodunk a széleskörű beszállítói hátterünkre és társ-kivitelezőinkre is. Mindenképpen említést érdemel, hogy a borászati szennyvizek kezelésének témakörében, jelentős tapasztalatokkal és egyedülálló fejlesztésekkel rendelkezünk, amely terület az EU konform termelési környezet kialakítása során egyre hangsúlyosabbá válik.

Szesz, alkoholgyártás:

  Nagy- és kisüzemi szeszipari berendezések készítését, átalakítását, felújítását, helyszíni szerelését vállaljuk, tervezéssel, beüzemeléssel együtt. A közelmúltban készült munkáink:        

- Gabonacefre lúgozó szűrő gyártása;        

- 100 m3-s erjesztő tartályhűtés korszerűsítés;        

- Kisüzemi pálinkafőző készítés.

Ecetkészítés:

  A biológiai ecetkészítés összes technológiai elemének fejlesztésében, gyártásában és beüzemelésében részt vettünk az elmúlt évek során (alapanyag előkészítés, fermentációs készülékek és segédberendezései, készterméktárolás, vezérlés stb.). Gyártmányaink (pld. különféle ecet-fermentorok, 8x100 m3-s ecettárolók stb.)  és komplett technológiai vonalaink belföldön és külföldön egyaránt üzemelnek.

Üdítőital, ásványvíz-készítés:

  Az üdítőital és ásványvíz készítés során, a végtermék fajtájától (szénsavval dúsított vagy szénsavmentes, rostos vagy szűrt) függetlenül szinte minden, az alapanyaggal és a végtermékkel érintkező elem nemesacélból készül. A töltő- csomagoló eszközökön kívül, melyeket partnereinktől szerzünk be minden elem gyártására vállalkozunk, ill. ezen elemek technológiai sorba rendezését, csőszerelését, vagy akár a rendszer tervezését, automatizálását is elvégezzük.

Néhány termék a kínálati listánkból:

 • Víz előkezelés eszközei (vas- mangántalanító, gáztalanító, homokfogó, nyomásfokozó (hidrofor) állomás, különféle szűrők stb.);
 • Alapanyag előkészítés eszközei (hordó lefejtő, cukoroldó, előkeverő tartály, késztermék összeállító keverős tartály, átmeneti (puffer) tárolók stb.);
 • Termék anyagmozgatás, továbbítás eszközei (különféle szivattyúk, csövek és csőszerelvények, automatikus működtetésű (pneumatikus, elektronikus) szelepek, csőkulcsos elosztó tábla stb.);
 • Mosó, tisztító eszközök (vegyszertároló, CIP tartály, komplett CIP rendszer stb.).

Tej feldolgozás:

  A tej, tejtermékkészítés, higiéniás szempontból az egyik legigényesebb folyamat. Az összes, termékkel érintkező részegységnek, sima felületű, könnyen tisztítható, nagy ellenálló képességű rozsdamentes acélból kell készülni. A termék eltarthatóságának további feltétele a megfelelő hőmérsékleten tartás, ami a készülékek egy részének hőszigetelését, hűthetőségét vonja maga után. A tej-, sajt-, túró-, tejszín-, joghurt-, kefir-, és tejfölgyártás során használatos gyártmányainkból a következőket emeljük ki:

 • Tejfogadó állomások;
 • Tejtartályok (hőszigetelt, keverőszerkezettel, hűtőpalásttal ellátott változatban is);
 • Sajtkádak, túrókádak, alvadék prések, sózókádak;
 • Kultúrafőzők, hőcserélők, pasztőröző berendezések;
 • Hűtőrendszerek, tisztító (CIP) rendszerek;
 • Teljes kisüzemi tejfeldolgozók.

Gyümölcs feldolgozás, konzerv-, sör-, étolaj-, csokoládé, stb.:

  A gyümölcsfeldolgozás során is, főképp a folyékony halmazállapotú nyersanyagok (zúzalék), fél-késztermékek és késztermékek (gyümölcsvelő, gyümölcslé, sűrítmény) anyagmozgatására, kezelésére, tárolására szolgáló rendszerkomponenseket gyártjuk, melyek közül a legjellemzőbbek a következők:

 • fogadógarat, csigás továbbító, csővezeték rendszer;
 • előtéttartály, átmeneti- és utótároló (aszeptikus kivitelben is), egalizáló (keverős) tartály, alma sűrítmény tároló;
 • csöves pasztőr vagy hőcserélő, lekvárfőző (besűrítő) üst;
 • fél-barometrikus párakondenzátor;
 • szűrők, fázisszétválasztók;
 • víz- és szennyvízkezelők.

  A söripar számára, egyedi megrendelések alapján, cégünk tetszőleges méretű és kivitelezésű erjesztő tartály, egyéb edényzet, víztározó ill. vízelőkészítő, szennyvíztisztító, valamint más, rozsdamentes acélból készülő egység gyártását végzi, a technológiai csőszereléssel együtt.

  Az étolajgyártás és az ipari méretű étolaj felhasználás során is számos berendezés (tartály, csővezeték, csigás prés, laboratóriumi- kísérleti készülékek stb.) készül korrózióálló acélból, a fokozott higiéniás elvárások és a hosszabb készülék élettartam biztosítása céljából. Vevőink kívánsága szerint, továbbra is szállítjuk ezeket a speciális rozsdamentes eszközöket.

  A csokoládéipari berendezések közül is a folyékony alapanyag előállításához, tárolásához, továbbításához kapcsolódó, zömében fűtéssel és hőszigeteléssel ellátott készülékeinket emeljük ki. Ezek közé tartozik pld. a 20 m3-s, kapart-falú, fűtött és hőszigetelt csokoládétartály, de a fűthető, technológiai csővezetékrendszer is.

  Az egyéb élelmiszeripari gépek és eszközök vonatkozásában elmondhatjuk, hogy számtalan egyedi fejlesztésű és kivitelezésű gyártmányunkat működtetik a T. Felhasználók bel és külföldön egyaránt.